Naslovnica O nama Kako radimo Proizvodi e-učenje Klijenti Kontakt
            Upravljanje vremenom             Linkovi

Kada su jednog uglednog američkog profesora zamolili da održi kratko predavanje studentima o upravljanju vremenom on je učinio slijedeće:

Na katedru je postavio prozirnu posudu i u nju poslagao veliko kamenje.
Upitao je:"Da li je posuda puna?"
"Da", odgovorili su studenti.
Profesor je posegnuo iza katedre i izvadio vrećicu u kojoj je bio šljunak. Uspio je nešto šljunka nasipati između kamenja.
Ponovio je pitanje :"Da li je posuda puna?"
Studenti su bili malo zbunjeni. Jedni su rekli: "Da", a drugi su odgovorili: "Ne".
Oni koji su mislili da još nije puna bili su u pravu. Profesor je u međuprostor između kamenja i šljunka nasipao pijesak. Sada su svi znali da posuda još nije bila puna. Nakon pijeska stalo je još nešto vode.
Slijedeće profesorovo pitanje bilo je: "Koja je pouka ovog pokusa?".
Studenti su se složili: "Koliko god se tvoja posuda činila punom, još će uvijek biti mjesta za dodatni zadatak."
Na njihovo iznenađenje profesor je rekao: "Pouka priče je u tome da morate započeti sa velikim kamenjem. Samo ako prvo stavite veliko kamenje moći ćete redom staviti šljunak,pijesak i na kraju vodu."

Naravno, profesor je mislio na najvažnije zadatke kada je govorio o velikom kamenju. Koliko ste puta prisustvovali sastanku na kojem je rečeno: “Riješimo prvo ove manje važne i lakše točke dnevnog reda“. Često pogrešno počinjemo rješavati one najmanje važne ili najlakše zadatke kako bi smanjili njihov broj, pa nam za one najvažnije nedostaje kvalitetnog vremena i što je još važnije energije.

Trening upravljanja vremenom je trening o prioritetima, dnevnom rasporedu, učinkovitim sastancima, dnevnom bioritmu, raspodjeli energije, postavljanju vremenskih ciljeva, ali i o tome kada i kako reći „ne“.
Prepoznati ćete vlastite probleme i zajedno s nama naći rješenje za učinkovito upravljanje vašim vremenom.